American experience med polisstopp, kunglig känsla i skolan, baseboll och amerikansk fotboll

Måste börja med att säga att min syster kan lösenordet till min blogg då hon har ansvar för design och hon har tidigare hotat med att skriva ett fake inlägg om jag är för seg på att uppdatera så jag kan lugna er alla och säga att jag lugnt kan fortsätta spela fotboll :) Inlägget får dock var kvar, only cause I love ya sista!

Lördagen började med match vid kl 1 som vi vann med 2-1, jag spelade hyfsat. Vi spelade mot Chardon som jag efter matchen fick veta var skolan som hade en ”school shooting” för ett år sen. Sjukt att det är så nära.
Man har ju hört om stora shootings men det har alltid varit långt borta och ganska overkligt. Jag har för mig att det var en stor skjutning i Finland men det var ju fortfarande liksom i Finland, ett annat land även om det var geografiskt nära. Men detta är en skola som ligger 30 min ifrån oss. Jag tror att det var 4 döda och 3 skadade eller något sådant! Sjukt!

Den stora anledningen till att vi kom var pga en stor renässans festival, denna helgen var det med inriktning på pirater, var ju lagom skeptisk inför detta! Tim (Betsys son) är väldigt intresserad av historia så det var mestadels för att han skulle vara glad som vi gick men det slutade faktiskt med att det var ganska kul, med shower och roliga saker överallt!

Söndagen började med att vi gick ner till Dunkin Donuts för frukost, haha ja frukost! Det var gott men inte direkt vad jag frivilligt skulle äta på morgonen.
Sen bar det iväg till en lite underlig tillställning, "Blessing of the pets", dags för första gången att gå i kyrkan då Betsy är noga med sånt och är väldigt involverad i kyrkoaktiviteter och går till kyrkan varje dag. Hela ceremonin utspelades utomhus så det var inte direkt en vanlig gudstjänst. Ganska intressant i slutet dock när alla går fram med sina husdjur (alla hundar förutom en katt) och får dom välsignade. Jules (Betsys man) och Tim spelade musik.

På måndagen åkte vi till IKEA!!!! Kändes som Sverige när man såg skyltar med produkter som "försiktig", "sommardröm" och "godmorgon", självklart käkade vi lunch där också, hade faktiskt inte insett hur mycket jag saknade köttbullar, det var en himmelsk måltid dock avslutad på 2 minuter haha. Köpte med mig 2 paket med köttbullar hem, och 6 dagar senare har jag 10 köttbullar kvar. Synd bara att IKEA inte finns i Cleveland, nämaste tror jag är antingen i Cincinnati, där vi var, eller på ett annat ställe på ungefär samma avstånd från oss.Men vad vet jag, "just down the road"...  

Efter det stannade vi till vid en shopping outlet någon timme från Cleveland och detta var den första gången sen jag kom till USA som jag har shoppat kläder men vi gjorde också andra intressanta saker när vi var där. Åkte tåg runt outletet till exempel. BIld kommer snart.

På tisdagen hade vi vår andra conference match, en hemmamatch mot North Royalton som är det bästa laget i vår conference och oj vad rolig den matchen var!
Resultatet blev 4-0, efter 4 mål av svensken :) Kan ju säga att jag kände mig som en kung hela kvällen och dagen efteråt!

Varje dag har vi morning announcements där det berättar om klubbar och event som skolan har, berättar nyheter, och avlutar med att Sport News!

"·         Boys Soccer beat North Royalton 4-0.  Sam Eisler kept Brush in the game at the start by saving a ball of the goalline with his chest to keep the score 0-0.  Brush's offense then got rolling, with Viktor Lenhammer leading the way with all 4 goals.  Setting up the goals were Kevin Eisler, Austin Allen, Matt Ely, and Sam Eisler.  Brush's current record is 7-3-1, with the hopes of getting ranked in the top 10 in Cleveland."


Alla blev häpna, Mr Bennett frågade "all four, really?, did he say all four?" och dom andra frågade lite frågor. 
smile
En bit in på den andra lektionen för dagen med Mr Matsko avbröt han den med ett "VIKTOR! (vänder sig mot klassen), did you guys hear the morning announcements today. No? well we can do it again! This guy scored all the goals yesterday when they won 4-0! Don´t mess with the Swede!

Summerat, jag mådde väldigt bra hela onsdagen och man kan ju säga att vi timade vårt lilla avbrott från matcher (6 dagars vila) bra för att jag nu kan leva på den här matchen ett tag!

Efter skolan på onsdagen var det dags för min första baseball match någonsin, Cleveland Indians tog emot Minnesota Twins. Vädret var inte direkt optimalt, kallt som fan och matchen i sig var ganska tråkig, Cleveland förlorade (som vanligt) men det var coolt att se en MLB-match och arenan var cool. John var imponerad över att jag stannade hela matchen, det är tydligen inte så vanligt (kan förstå varför...).

Baseball är inte direkt min sport, det är dock amerikansk fotboll. Jag är nu såld på den sporten! I fredags var det hemmamatch igen, var lite sen så kom när det var halvtid och regnet öste ner, hade dock paraply ;) hur smart är inte det? Under andra halvan var det några otroliga touchdowns, en väldigt jämn match där båda lagen vände gång på gång, och en fantastisk känsla. Första riktiga dosen av "school spirit" som jag fått. Matchen gick till triple övertime och det var kul i slutet när vi behövde försvara för att vinna och hela läktaren skanderade "defence! defence! defence!". Coolt var det!

Efter det blev det att dra till Marc, en kille i fotbollslaget, och hans hus var inte litet, biljardbord och high tech soffor var bara en liten del av hans hus så det blev en härlig kväll.

På lördagen blev det att städa hela huset då en YFU-representant skulle komma och inspektera huset som ett extra lager av säkerhet då jag bor ensam med en ensamstående man. Måste se till att jag får bo kvar hos John och som huset såg ut innan storstädningen var den saken inte så säker haha.
Nu ser det i alla fall fint ut.

På söndagen blev det dags för mina första tre "community service hours" dvs hjälpa till i skolan och sånt, ska tydligen nå upp till 40 timmar vid slutet av året. Dessa tre timmar spenderades därför med att hjälpa till vid ett fotbollscamp som arrangerades av skolan för barn i 8-12 åldern. Ganska segt, men inte alltför farligt. Efter det var det träning inomhus pga kasst väder och ganska chill träning. Efter det var det pastamiddag igen och det var hur gott som helst. Pasta med kyckling + sallad + att vi kollade på videon från North Royalton matchen gjorde att jag mådde mycket bra haha.

Svar till kommentarer


Cecilia:
- Vad saknar du mest ifrån sverige nu? Utom familj och vänner. 

Det skulle nog vara att kunna ta det lugnt. Fotboll varje dag efter skolan gör att man måste göra läxor sent på kvällen och efter det är det dags att sova så det blir inte så mycket tid över, det märks nog på bloggen också då den uppdateras med ungefär 10 dagars mellanrum, det ska förbättras dock! 

- vad var ditt första intryck på de amerikanska ungdomarna? :)

Mitt första intryck av ungdomarna var ett extremt bra intryck. Första dagen åkte vi till första fotbollsträningen för att säga "hej jag är här" och presentera mig inför coachen". Två av kaptenerna, Kevin och Shawn, kom fram och presenterade sig och snackade lite.
När vi försökte hitta till fotbollsträningen var vi lite lost, så vi frågade två andra ungdomar och dom var väldigt välkomnande!
Så mitt första intryck var att dom var väldigt välkomnande, öppna och trevliga och det bilden har inte ändrats!

Hanna:
Tänkte bara fråga hur det är med tjejerna där? Är de extra intresserade för att du är svensk, eller allmänt för att du är utbytesstudent, eller har de kanske inte visat så mycket intresse? :D Väldigt tacksam för svar, tycker sånt är intressant :)

Haha tydligen så är jag blond (enligt mig har jag brunt hår men det stämmer tydligen inte här) och blåögd här vilket gör mig till en typisk svensk och faktumet att jag är utbytesstudent gör dom lite extra intresserade, har ju en homecoming date :)  

Det var nog allt som hänt dom senaste dagarna, har lite bilder men dom får komma i ett senare inlägg!

Ciao!


 

Fotbollen

Ledsen att jag inte skrivit så mycket den senaste tiden. Måste koncentrera mig mycket i skolan nu då jag failade ett test (stort prov) i engelsk litteratur så är avstängd från fotbollen tills jag fått upp mitt betyg till C. Så försöker fokusera på det just nu. Skriver mer när jag fått upp betyget och får börja spela fotboll igen, sjukt drygt!

Huvudskada

Edvin: Mycket kul att höra! tveka inte att fråga om du undrar något!

Direkt efter skolan blev det skype med först Adde och Gustaf och sen mina båda kära syskon! Mycket härligt! 

Efter det var det dags för match mot Valley Forge, ett lag som jag hade hört var kassa så jag var förväntansfull inför att möta dom då jag brukar ha en tendens att spela bra mot sämre lag och dåligt mot bättre lag. Inte ett jättebra attrubut att ha.

I alla fall var jag bra i den här matchen. Fick en smäll efter 5 minuter då en kille sköt ett skott som jag blockade och som träffade mig precis på örat, hade typ 50 % hörsel på det örat men jag fortsatte att spela för att det gick bra. Gjorde mål och fixade lite fler chanser så jag tyckte att jag gjorde en väldigt bra halvlek, men mitt huvud kändes konstigt så jag gick och pratade med skoldoktorn och hon gjorde ett inte så grundläggande test för att kolla om jag hade fått en hjärnskakning. Huvudvärk, svag yrsel och försämrad hörsel var mina symtom och både John (som blev nerkallad från läktaren) och skoldoktorn tyckte att mina pupiller såg större ut än vanligt.
Jag fick vila i andra haalvlek.

Så när matchen var färdigspelad blev det en trip till Hillcrest Hospital för att göra en check på vad felet var, om det var en hjärnskakning, en öronskada, eller bara något som skulle gå över efter några dagar. Som tur var gav doktorn det tredje alternativet som förklaring efter att ha gjort en "grundläggande" koll i typ 30 sekunder. Han sa att om jag ville kunde jag spela fotboll dagen efter, ingen fara med det. Den korta undersökningen krävde ungefär 2 timmars väntetid! Ganska ovärt när man kommer hem trött från en lång skoldag och en fotbollsmatch och sedan lägger på att huvudet kändes konstigt pga hörselproblemen så jag skulle hellre ha gått och lagt mig direkt!
Det är också här man märker att skador är ganska vanliga inom skolsporten. Med mig i väntesalen hade jag bland annat en fotbollstjej, en volleybolltjej (båda från andra skolor) och Austin, en av tre kaptener i vårat lag. 

Idag vaknade jag upp med samma huvudvärk och med oförändrad hörsel så min värdpappa sa att jag nog skulle stanna hemma och vila idag, så jag somnade om och vaknade vid 12, välbehövlig sömn!

Nu går vi in i en långhelg då min skola är ledig på judiska högtider vilket innebär ingen skola måndag då det är Rosh Hashana, nyår enligt den judiska kalendern. 
Jag och John kommer utnyttja helgen till att hälsa på hans syster som bor 4 timmar bort, bara en liten utökning av "just down the road".

Ciao!

Fotboll, skola och homecoming

Efter måndagsträningen var det pastamddag, det var nämligen säsongens första conference-match och det är tydligen mycket större. Detta var dock inte lika lyxigt som de amerikanska fotbollskillarna har det som får middag innan varje match gratis, vi får betala för dessa 5 middagar som vi får, $35. Men pasta och köttbullar är alltid gott!

Matchen vann vi med 2-1 och jag hade en assist. MIssade dock ett friläge vid ställningen 0-0 och då var det tur att ingen kunde svenska, om man säger så. Tur att vi vann så att det inte spelade någon roll. 

Skolan har varit som vanligt nu, ett kommunikationsproblem mellan mig och Mr Bennett (läraren) gjorde att mitt betyg just nu ligger på D+ i engelska, men jag snackade med honom så ska lämna in saken jag missade efter helgen så att jag kommer i rätt fas igen. 

På US-history fick jag försvara Sveriges ära när läraren gick igenom oss utbytesstudenter. Tyskland hjälpte oss med det, Frankrike hjälpte oss då och vi har Spanien att tacka för det, och vafan har Sverige gjort? Gett oss Swedish Fish?

Mitt svar blev typ att om man kollar tillbaka i historien och ser vad vi gjorde under 1600-talet så har vi gjort mycket, men inte under de senaste åren.
Sen frågade han om inte Sverige var känt för att ha snygga tjejer, jag höll med och vi enades om att det var Sveriges stora bidrag till världen, haha.

På tal om snygga tjejer, jag har en homecoming date nu ;) Homecoming är den 12-13 oktober tror jag.

Ciao!

Camping, fler utbytesstudenter och home days!

Svar till anonym:
Låset var mycket svårt i början men efter ett tag blir det en vana, övning ger färdighet! Vad kul att du ska åka! Du kommer inte ångra dig!


Okej dålig uppdatering gör att det blir svårt att blogga men jag ska försöka!


På Labour Day weekend drog jag och min värdpappa och campade i Ashtabula County men det var inte direkt vanlig camping, i princip använde vi bara husvagnen/tältet till att sova, under dagen umgicks vi med hans familj och spelade golf.


Golf bil och om ni kollar i dryckesfacket ser ni en "polar pop" tydligen Ashtabulas stora trademark. Det är nåt med att man har mer is i så att den håller sig kallare längre, annars är det som en vanlig läsk :)


Våran husvagn/tält och en glad John! 

Det var riktigt kul att spela golf, överaskande bra bana och billigt också och, självklart, åkte vi golfbil. Det är inte ens en fråga om vi ska ta golfbil, alla gör det! 

Vi firade också Johns systers barnbarns födelsedag, han fyllde 5 år. Dessa barn var dom gulligaste småbarn som jag träffat på ett bra tag så efter ett tag fann jag mig själv spela kurragömma :) Det blev dock lite långtråkigt efter ett tag eftersom det inte riktigt förstod syftet med leken då de gömde sig på samma ställe varje gång. Båda visade mig också sitt hemliga gömställe som om det var supersäkert och bara dom visste om det, efter 10 sekunder var man hittad, haha. 


Födelsedagsbarnet!

Skolan går bra just nu. Mycket kul att vi nu är 4 utbytesstudenter i min US history klass, väldigt intressant! Mr Matsko fick oss att skriva varsin mening där vi tackade för att vi fick komma hit och bla bla bla på vårt eget språk och skicka till the school counceler. Han svarade i positiva ordalag om varje land, han pratade om hur Frankrike hade gjort det för USA, hur Spanien hade gjort det, hur Tyskland hade gjort det. Sen kom han till Sverige… ”I don´t really know much about Sweden but i have to thank you for Swedish Fish”. Swedish Fish är ett populärt godis och folk blir mycket förvånade när jag sager att det: 1: inte är svensk, och 2: inte existerar I Sverige.


Har haft tre matcher den här veckan, första matchen var jag riktigt bra i, fick spela på en ny position. Defensiv mittfältare, mycket intressant. Ni som vet hur jag spelar vet att jag är väldigt offensiv så jag vet inte hur ”defensiv” jag var i denna match men jag gjorde 2 mål och en assist. Mycket rolig match, det var dock ett av dom sämsta lagen i serien så man ska väl inte sväva iväg för mycket!

Vi blev nedtagna på jorden av Twinsburg på torsdagen, förlorade med 4-0. Dom är dock rankade 6a i nordöstra Ohio så det var kanske inte så konstigt! Matchen blev uppskjuten gång på gång pga åska, så det slutade med att den blev uppskjuten 1,5 timme så vi kom hem halv 12 på kvällen, riktigt kul när man har läxor att göra…

Igår mötte vi Riverside som vi vann med 2-1 över, på en lerplan. Den var fullkomligt värdelös och omöjlig att spela på!

Nu är vi fem utbytestudenter på Brush! Abrafi (tyskland), Lisa (Sverige) och jag sedan tidigare och nu har vi fått ytterligare 2, Jorge från Spanien och Maxime från Frankrike. Och självklart gör amerikanerna om deras namn, numera är det såklart Abby, George och Max haha.

På fredagkvällen blev det att gå till ”home days”, en festival som var mycket rolig eftersom skolan anordnade en fundraiser för att få in pengar till prom och andra evenemang. Mycket kul kväll med dunktank, ansiktsmålning och andra saker som var mycket roliga. Det här var min ansiktsmålning! :)Dunktank var mycket roligt också, speciellt när man känner dom som man får ner i vattnet! Det innebär att man kastar en tennisboll och ska pricka en knapp som får stolen som en person sitter på att välta så att personen faller i vattnet!


Tidigare idag åkte jag och John in till downtown Cleveland för att åka upp i Terminal Tower för att kolla på utsikten från den 42a våningen, det var coolt! The Browns hade match också så det var coolt att se arenan uppifrån och att se allting annat. Är vanligtvis höjdrädd men jag klarade mig den här gången! :)
På vägen hem stannade vi till vid Cleveland Clinics (Johns jobb) för att kolla på utsikten ifrån den 9e våningen (också fin utsikt) och för att ta ut pengar. Det är nämligen gratis att ta ut pengar där, det kostar 3 $ om man tar ut någon annanstans! 


Cool utsikt :) ni ser fotbollsarenan till vänster, synd bara att den skymdes av en annan byggnad!

Det var allt, ska försöka var lite mer jämn i mitt bloggande nu!

Ciao!


Amerikansk fotboll! och lite annat smått och gott!

Helgen!

Okej att blogga om varje dag och ganska sakligt var inte så kul så ska berätta lite mer detaljerat om tillfällen istället! Kanske byter tillbaka till att köra dagar senare, men just nu är jag inte så taggad på det.

Tre händelser stack ut under helgen, jag upplevde min första amerikanska fotbollsmatch, vi hade fotbollsmatch och skolshopping och en halvt kameracrazy värdpappa! Och senare i veckan såg jag en amerikansk fotbollsmatch av lite högre kvalitet!


Fotbollsmatchen var speciell med atmosfären dock såg man nog mer ut som ett frågetecken än en supporter i och med att man inte kunde alla regler, mer än en gång var jag tvungen att fråga vad som hände eftersom jag inte förstod varför dom plötsligt flyttade bollen 60 yards tillbaka. För det mesta följde de andras exemplen och jublade när dom jublade, haha! Jag tror aldrig att min skola har spelat så bra förresten, 35-0 en bit in i andra kvarten (dock är den bara 12 min i high school).


Ska försöka få upp en bild från denna kväll!


Jag tröttnade dock efter halva matchen eftersom ingenting mer hände och matchen var ju redan vunnen, den slutade 35-7.


Dagen efter var det dags för lite riktig (!) fotboll och det var ännu en bortamatch och solen gassade. Det var typ 30 grader varmt så vi fick mycket vatten och blev tillsagda att dricka så mycket vi kunde när vi kollade på JV-matchen och det behövdes.
Samma känsla varje gång när man springer ut på planen när speakern säger ”senior left midfielder nr 18 Viktor Lenhammar” och ställer upp sig för att lyssna på nationalsången, det ger en bra taggning inför match! Dock var detta förmodligen den sämsta versionen jag någonsin hört av USA:s nationalsång så jag började nästan skratta. Det lät som om tre personer försökte sjunga samma sång och alla misslyckades kapitalt kombinerat med ett par högtalare som lät som om de var sönder! Ingen skönsång blev resultatet.


Matchen i sig var riktigt kul att spela eftersom jag tror inte att jag någonsin har varit (eller kommer vara) så bra på fotboll som jag var då, det mesta gick rätt för mig när jag fick bollen. Jag fixade en straff men lät en annan kille slå den, han missade. Det blev 1-1 och jag gjorde vårat mål men an var ändå besviken efteråt eftersom vi hade varit så mycket bättre än dom tyckte jag!


Skolshoppingen, jag måste säga att jag redan saknar datorerna i Sverige just för att dom möjliggör att man har alla anteckningar samlade på ett ställe och inte i 6 notebooks, mappar m.m. jag fick inte med allt i skolväskan (kan vara för att jag tog med mina tre böcker hem inför helgen) så fick ta några saker i händerna, så på måndag morgon gick jag uppemot skolan med några böcker och mappar i händerna och två väskor, fotboll och skolryggsäck på ryggen. Om jag säger så här, det kändes inte som om jag hade glömt något!

Iaf så gjorde vi alla köp på Officemax och min för tillfället kameragalne värdpappa ville ta kort överallt! Så när jag stod i kassan gick han runt till andra sidan och tog kort!Jag försökte berätta för honom att man inte kan gottgöra att ha missat korttillfällen som festivaler och utflykter med att ta kort på enligt mig meningslösa händelser, som inköp av skolgrejer. 
Han höll inte med haha!

Jag fixade och mitt state ID, skön känsla att gå förbi kön på 20 personer och gå direkt fram till tjejen i kassan som min värdpappa hade pratat med en vecka innan och vi var ute med mitt ID-kort typ 20 min senare :)

 

Här är det mest hatade objektet i min värld just nu! även om jag nu faktiskt börjar lära mig hur det funkar, blir lika glad varje gång det öppnar sig!

 

 

Detta plus en macka, lunch?


John hade verkligen byggt upp förväntningarna för torsdagskvällen och det hade varit lite hemlighetsmakeri, han ville att det skulle vara en överraskning. Jag fick ta med två kompisar så efter skolan + träning + hem och duscha satte vi oss i bilen och hämtade upp Kevin och Shawn!


Jag hade ingen aning om var vi skulle (både Kevin och Shawn var invigda i hemligheten) och mitt lokalsinne har inte förbättrats så mycket sen jag kom hit så vägen dit gav inte många ledtrådar. Det var när jag lade märke till lite högre byggnader än vanligt, lägre gatunummer och tätare trafik som ja insåg att vi var på in i downtown Cleveland. 
Allting började falla på plats när jag började höra se personer i Browns- tröjor överallt ackompanjerat av personer som med hög röst skrek ut ”tickets”! ”Tickets”!


Det visade sig att vi hade biljetter till den Cleveland Browns sista träningsmatch innan säsongen börjar och idag tog dom emot Chicago Bears. Två snabba säkerhetskontroller och sen 10 min långsam gång i kö men sen var vi inne, och det var galet var stor arenan var!


Vi hade jättebra platser som vi hade fått genom Johns kompis som hade säsongsbiljetter där men inte kunde gå den här kvällen så vi fick dom, jätteschysst!

 

     Hade vi en bra vy eller what?

 

 

Från vänster: Kevin, Shawn och jag!


All right, nu är det långhelg då vi är lediga på måndag, Labour Day så jag och John ska åka och campa :) Därför kommer jag inte kunna blogga innan måndag/tisdag men jag har varit ganska oregelbunden hittills så det gör nog ingen skillad!


Ciao!


RSS 2.0