Presidential Election

Skönt med "election day", inte bara för att det är intressant och kul att uppleva utan också för att vi är lediga från skolan! Amazing! Rätt skönt att sova ut och fixa lite smågrejer. 
Och man känner sig ju lagom populär när dagens huvudpersoner, Obama och Romney, ringer typ 3 gånger var! Det har dom för övrigt gjort det senaste 3 månaderna också, inspelade meddelanden från dom själva, från viktiga personer inom partiet eller från volontärer gör att det kommer bli skönt när detta val är över, lite mindre ringande!

Anyway, när John kom hem från jobbet runt 4 drog vi direkt till den lokala vallokalen. Ärligt talat har jag inte så mycket att jämföra själva processen med Sveriges motsvarighet då jag aldrig själv har röstat, men jag tror jag har en hyfsad idé om hur det går till och detta var lite mer annorlunda. För det första så har de två valtillfällen om året här i USA, en i maj och en nu i november, detta sker alltså även då det inte är presidentval. Enda skillnaden är alternativen på "the ballot". Vad jag hade förväntat mig nu var att man bara skulle rösta i presidentvalet och att det i detta val skulle stå mellan två personer, Barack Obama och Mitt Romney! Icke! 
 
Visserligen så står valet i princip mellan dessa två personer men bland alternativen fanns 7 personer. Socialistpartiet hade en kandidat, Frihetspartiet hade en, "Inget parti-partiet" (haha vet inte vad jag ska kalla dom) hade en, "green party" hade en och sen hade "constitution party" en kandidat. Ingen av dessa kommer dock förmodligen få mer än kanske 0.3 % av rösterna så det står mellan Obama och Romney.
 
Detta var såklart den stora frågan och den första frågan, den tog upp en halv sida, sedan fanns det 5 sidor till. Det var val till vem som skulle sitta på en massa viktiga lokala positioner, vem som skulle vara Ohios senator i the congress, man kunde rösta in folk i "the supreme court", högsta domstolen. Vanligtvis var det 3 st som ställde upp i en fråga, ibland 2 och till 2-3 positioner så var det endast en person som ställde upp, då kan man nog va ganska säker på att vinna.
 
Processen gick till på detta vis: Började med att man gick fram till ett litet bord där man fick uppge namn och i gengäld fick "the ballot" med alla valfrågor och alternativen. 
Med detta gick man bort till ett hörn där det fanns enskilda bord med skydd runt omkring så att det skulle vara en privat röstning, denna del är nog mycket lik det vi har i Sverige. 
Här röstade man i alla frågor och när man gick tilbaka fick man riva av nederdelen av pappret som hade ett röstningsnummer för att sedan föra in sina val i en apparat. Efter detta var det klart och man fick en sticker som sa "I <3 Ohio" bara att hjärtat hade en form av Ohio.
 
Tog lite halvkassa bilder för att visa hur det var, dom får komma i ett senare inlägg! 
 
Ciao! 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0